Yritys

Haave omasta yrityksestä alkoi opiskellessani kitaranrakentajaksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa vuosina 2011-2013. Halusin luoda tuotemerkin sekä suunnitella oman soitinmalliston. Valmistuttuani artesaaniksi lähdin toteuttamaan haavettani ja perustin soitinrakennusyrityksen, joka valmistaa laadukkaita kielisoittimia sekä tarjoaa kitaroiden huolto- ja korjauspalvelua. Oman malliston ohella yritys valmistaa tilauksesta kaiken tyyppisiä näppäiltäviä kielisoittimia.

Mallistoon Saksan tuliaisia ja suomalaista suistoa…

Yritysideani täsmentyi ja kiinnostukseni akustisiin kitaroihin kasvoi ollessani Saksassa työharjoittelujaksolla paikallisessa kitarapajassa. Päätin suuntautua omassa mallistossani akustisiin kitaroihin. Suunnittelin teräskielisen kitaran johon otin vaikutteita vanhoista pienikokoisista parlor-kitaroista. Pienemmästä koostaan huolimatta parlor-kitarasta saadaan voimakas sointi, joka on erottelevampi ja heleämpi kuin isommissa kitaroissa. Parlor –kitaran lisäksi halusin mallistooni jotain vähän erikoisempaa.

Saksassa tutustuin Weissenborn tyyppiseen lap steel –kitaraan. Ihastuin sen sointiin sekä itse slide-kitaran soittotapaan. Pääsin myös kuulemaan miten Weissenborn kuulostaa osaavan soittajan käsissä kuin kitaroita olisi useampia. Sen sointi on omaperäinen, jollaista ei voi tuottaa perinteisellä kitaralla. Päätin rakentaa oman versioni tuosta soittimesta.

Weissenbornin myötä tutustuin tarkemmin myös slide-kitaristeihin, joista monet soittivat resonaatiokitaraa. Resonaatiokitara on suosittu etenkin vanhan mallin ”suistobluesissa” mutta mielestäni se on hyvin monikäyttöinen kitara. Sen alumiinikartion tuottama sointi on parhaimmillaan riipivän kaunis. Tästä kitarasta on olemassa eri variaatioita, mutta minua kiinnosti erityisesti puukoppainen versio jossa on ”bisquit”-tyyppinen talla.

Kotimainen puu innoittajana

Perinteisesti kitaranrakennusmateriaaleina käytetään trooppisia puulajeja, kuten eri ruusupuut, eebenpuut sekä mahongit. Trooppiset puulajit ovat näyttäviä ja kestäviä ja niiden ominaisuuksia pidetään kitaran soinnille ihanteellisina. Trooppisten puiden käyttöön liittyy kuitenkin ongelmia, kuten laittomat hakkuut ja kauppa sekä luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja arvokkaiden elinympäristöjen tuhoutuminen. Vaikka epäkohtiin on puututtu muun muassa kansainvälisillä sopimuksilla, puun ostaja ei voi aina vakuuttua siitä, että hänen tilaamansa trooppinen puulaji on vastuullisesti tuotettua. Keihäs Guitars haluaa olla tukemassa kestävää kehitystä ja tarjota asiakkailleen vaihtoehtona kitaroita, joissa soi kotimainen puu.

Opiskeluaikana osallistuin Leonardo Guitar Research –projektiin, jossa tutkittiin voidaanko hyviä kitaroita valmistaa korvaamalla trooppiset puulajit eurooppalaisella puulla. Rakensin kitaroita käyttämällä suomalaista puuta, kuten pihlajaa, raitaa, jalavaa sekä leppää. Tulokset olivat todella positiivisia ja muun muassa kuuntelutestit todistivat, että kotimaisista puulajeista löytyy loistavia vaihtoehtoja kitaran materiaaliksi. Ne ovat täysin vertailukelpoisia trooppisista puista rakennettuihin soittimiin.

Lopuksi

Musiikillinen intohimoni on bluesissa sekä muussa juurimusiikissa. Tämän tyylinen musiikki inspiroi minua myös kitaroiden suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Parhaimmillaan musiikki on tarinan kerrontaa ja tunnelman luomista, joka tempaa kuulijan mukaansa. Soitin voi parhaimmillaan täydentää tuon tarinan sekä syventää tunnelman. Minun päämääräni on rakentaa tällaisia soittimia.

 

Jari Kokko, soitinrakentaja ja Keihäs Guitarsin perustaja

finlandEnglish